Pembaca Setia

Tuesday, May 10, 2011

Exam....!!!

Asalamualaikum...

Aku baru 17 tahun dan ini bermakna aku masih bersekolah... Minggu ni minggu peperiksaan, so macam biasa lah  kene la wat persediaan...aku kalau boleh x nk meniru. Nak wat pe meniru...wat rugi diri sendiri je..betol x..?? Rugi maksod aq...even kalau result kau bagos tapi bukan kau yang wat pon..kau dapat tawaran sambung belaja...bukan atas usaha kau pon...kalau org puji kau pandai pon bukan sebb kau pandai.

Ha...!! Kan da rugi pahala korang, dari meniru lebih baik jujor. Tapi aku pernah dengar satu pepatah...

"Orang yang paling pandai dalam dunia ini adalah orang yang meniru, kerana tidak belajar pun boleh berjaya. Tetapi dia akan menjadi orang paling BODOH jika ditangkap ketika meniru" 

So...sama-sama la kita renung kan nya...

Kat sini aku adew beberapa care2 nk meniru kat dalam dewan peperiksaan, bukan untuk panduan korang tapi untuk panduan pengawas peperiksaan... HAHAHA...

   

Top 3 Cara Meniru Dalam Exam :-

1- Simpan nota (dalam poket baju, dalam kertas kajang yang byk, dalam kotak pensil)
2-Salin nota (biasanya salin atas meja)
2-SMS kawan (cek dalam poket, takut adew henset)

Haha...padan muke kepada ahli peniru sedunia...rahsia korang da terbongkar.

Daripada korang meniru lebih baik korang usaha sendiri, bila da usaha tawakal la... Insyaallah.

   

Top 3 Cara Nak Bersedia Ketika Peperiksaan :-

1-Study dan ulangkaji ape yang telah diaajar oleh guru. (biasa lah ni kan)
2-Berdoa sebelum periksa (seeloknya masa korang dalam keaadaan berwuduk la)
3-Byk kan minum air (aku dapat petua ni dari someone...better minum air tapis or mineral...selepas aku buat research, air ni memberi kita oksigen ke otak...air yang da dimasak oksigen nye mati...better minum air yang x masak seperti air tapisan or mineral)

Bile kite da wat sume bende ni, baru la kite layak bertawakal...bukan tawakal je tanpa adew sebarang usaha.

 


Jadi same2 lah kita membina negara yang berjaya dengan rakyat yang terbilang... Cewwah....

1 comment:

cayob said...

waaaa..blog baru..bagus2....tapi entri awk terlalu panjang lah....teruskan update blog...satu hari satu kali pun ok....Semoga berjaya!

Tak perlu follow...tak paksa...:)
http://cayob.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daily Calendar