Pembaca Setia

Saturday, April 30, 2011

Khas Untuk Remaja...!!!!

Ok...korang sume perasan x yang blog aku ade perubahan sikit....haha..kepada yang selalu tengok blog ni mungkin perasan la kan... Bukannye ape la...aku cme nk melengkapkan n mencantikan lagi blog ni je...kalau x cantik kang korang x nk baca la plak...kalao korang tengok kat tepi blah kanan korang akan nmpk ada satu ruang untuk korang bertanya soalan kepada aku...so jgn malu2 nak tnye... Ini mempermudah kan aku mengetahui siapa telah membaca dan mengambil berat psal blog aku...

Da abis review pasal blog aku...sekarang kita ke topik utama kita...

Cara Menghilang Kan Jerawat....!!!

Aku seorang remaja...so...aku paham sangat lah masalah remaja ni...masalah utama kita ialah... Jerawat...kat sini aku ade beberapa tips untuk korang...


Petua 1 : Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup . Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air . Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda . Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus .
Petua 2 : Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak . Sebelum tidur , sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda. Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara . Esoknya , ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas . Setelah sejuk atau suam , basuhlah muka anda dengan air itu . Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda . Kuatkan gosokan anda pada tempat -tempat yang berparut. Bairkan beberapa minit , kemudian basuh dengan air biasa. InsyaAllah , muka anda akan menjadi licin dan bersih.
Petua 3 : Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.
Petua 4 : Hilangkan jerawat dengan sebungkus daun teh (masih hijau). Didihkan kemudian lekatkan ke jerawat.
Petua 5 : Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.
Petua 6 : Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari sehingga jerawat berkurangan.
Petua 7 : Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.
Petua 8 : Campurkan putih telur (ayam lampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu.
Petua 9 : Sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut.

Tips ni terpulang la kepada korang nk pakai ke x...aku petik petua ni dari...Lubuk Petua Warisan...
Kalau X Percaye Klik Link Ini :-Lubuk Petua Warisan

Disamping itu aku nk tinggal kan korang dengan sebuah lagu...siap ngan lirik lagi...

Adioss....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daily Calendar